A weboldal cookie-kat használ. További információk.
 • ganoderma ganoderma-text KÍNÁBAN MÁR TÖBB EZER ÉVE
  RENDKÍVÜL HATÉKONY
  GYÓGYNÖVÉNYKÉNT TARTJÁK SZÁMON.
  OLYAN GYÓGYNÖVÉNY,
  MELYNEK NINCS MELLÉKHATÁSA
  MÉG HOSSZÚ TÁVÚ HASZNÁLAT UTÁN SEM.
  JAVÍTJA A SZERVEZET ÁLTALÁNOS
  ÁLLAPOTÁT, ÖNGYÓGYÍTÓ KÉPESSÉGÉT.
 • ganoderma ONE DRAGON MODELL A TERMELÉSTŐL AZ ÉRTÉKESÍTÉSIG
  A TELJES FOLYAMATOT
  A VÁLLALAT TARTJA KÉZBEN.
 • ganoderma VÁLTSD VALÓRA AZ
  ÁLMAIDAT A DXN-NEL!
  RAGASZKODJ
  AZ EGÉSZSÉGEDHEZ!
  LÉGY ANYAGILAG
  FÜGGETLEN!
  ÉLJ MAGASABB
  ÉLETSZÍNVONALON!
  VALÓSÍTSD MEG
  ÖNMAGAD!
CSATLAKOZZON
MOST!
2018 Január
H K Sze Cs P Szo V

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Keresztnév:

E-mail:

Termékismertető   Üzleti lehetőség

Írja be a képen látható feliratot!

captcha
Kérek egy újat!

Visszahívunk!

Ha úgy érzed, hogy inkább személyesen szeretnél erről az üzletről velem, vagy munkatársaimmal beszélni, add meg a
Nevedet:

 

Kérlek a telefonszámod mellett add meg az országod kódját (amennyiben nem Magyarországon élsz)!

telefonszámodat:

 

vagy Skype elérhetőségedet:

 

vagy e-mail címedet:

 

és írd be a képen látható feliratot!

captcha
Kérek egy újat!

 

márc

17

DXN kávékóstoló - 2017 március 16 - Csíkszereda - a ganoderma gomba

2017.03.17 - péntek


Isten hozott!

 

Plakát

plakát

 

DXN termékek

dxn termékek

 

Ganoderma lucidum

Magyarul: Piros pecsétviasz gomba

Kép: ganoderma gomba

ganoderma

A ganoderma lucidum neve:

Kínaiul: Ling Zhi

Japánul: Reishi – a halhatatlanság istennője

Latinul:           Ganeo – dőzsölő

                        Derma – bőr

                        Lux, lucis - fény, fényes, fénylő                   

De

Mit mond a Czuczor Gergely/Fogarasi János 1862-ben kiadott Magyar Nyelv Szótára (http://osnyelv.hu/czuczor/):

GANGOSAN:

(gam-g-os-an) ih. Nyakát büszkén hajtogatva, délczegen, kevélyen. Ezen paripa gangosan hordozza fejét. Gangosan lép, mint a páva.

 

Erdélyben és Mátyusföldén (Felvidék) :

(gam-g-os) mn. tt. gangos-t v. ~at, tb. ~ak. Erdélyben és Mátyusföldén tulajdonkép a lóról és némely büszke állatokról, pl. páváról, hattyuról mondják, midőn nyakát hajtogatva kevélyen lép. Ennél fogva gyöke a gam, kam gyökökkel egy értelmű. 
               "Agyon csapták a ludamat, 
               Szépen szóló, szépen járó 
               Gangos gunáromat." 
Néprománcz. (Erdélyi J. gyüjteménye 1). 
Átv. ért. mondják emberről is, kivált asszonyról, ki büszkén, délczegen, kimért deli léptekkel jár. Gangos asszony, katona.

Más szavaink:

G – K hasonulásnál: KANKÓ-S-PÁLCA

GANCI

          Hímnemű liba Csíkországban – (hosszúnyakú) Máshol: gúnár. Párosodás: gan-ár-o-zik

          GAN + ci (toldalék)

GANG

          Beépített Kapu bejárat, hosszú tágas folyósó

               GANGES – folyó Indiában

                              GANG + es (toldalék) – hosszú folyó

LUCIDUM

mint intervallum/időtartam (latin szó):

 világos időköz {elmekórtani kifejezés: a betegek öntudatának látszólagos, átmeneti kitisztulása} (DictZone)

GAN-GOS DERMA LUCIDUM:

 DÉLCEG  FÉNYES  BŐR

(világos elmeállapotú/nem bolondgomba)

 

 

A ganoderma rendszertani besorolása

 

Ország: Gombák (Fungi)

Törzs:    Bazidiumos gombák (Basidiomycota)

Altörzs: Himeniális termőtestű gombák (Hymenomycotina)

Osztály: Oszatlan bazidiumú gombák (Homobasidiomycetes)

Rendek:

     Kalaposgombák (Agaricales)

     Tinórugomba-alakúak (Boletales)

     Rókagomba-alakúak Cantharellales)

     Hymenochaetales (Törpe-formájuak) – saját fordítás

     Lycoperdales (korpafű-szerűek) – saját fordítás

     Szömörcsögalkatúak  (Phallales) – kucsma/Székelyföldön Szentgyörgygomba

     Taplóalkatúak (Polyporales) – ez érdekel bennünket!

     Galambgomba-alkatúak  (Russulales)

     Thelophorales (emlő-élősdi) – saját fordítás

               Család: Pecsétviaszgombafélék (Ganodermataceae)

                              Nemzetség:        Ganoderma

                                            Faj:        Ganoderma lucidum

Tudományos név:  Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst

(https://hu.wikipedia.org/wiki/Pecs%C3%A9tviaszgomba)

 

bazídiumos gombák (Basidiomycota) rendszertani törzse a gombák országába tartozik, a tömlősgombák (Ascomycota) törzsével együtt alkotják a Dikarya alországot, ami a legtöbb „magasabbrendű gombát” magába foglalja. A bazídiumos gombák fonalainak szövedéke teleptestet alkot. A teleptest része a kalap és a tönk. A kalapban található gombafonalak végén alakul ki a bazídium, amely egy megvastagodott rész. Ez termeli a spórákat. A bazídiumos gombák közül mintegy 30 000 fajt írtak le, ez az eddig ismert gombák 37%-a. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Baz%C3%ADdiumos_gomb%C3%A1k)

 

Likopódium: korpafű; spórákkal szaporodó haraszt.

A korpafüvek spóráiból előállított, igen könnyű, halványsárga színű por; a vele beporzott tárgyak vízbe mártva nem nedvesednek (http://www.kislexikon.hu/likopodium.html#ixzz4aznVDMiJ)

 

A ganoderma/Pecsétviaszgomba jellemse

 

A pecsétviaszgomba kemény termőtestű, keserű ízű tapló-gombafaj, a kalap magassága 5 és 20 cm között változhat, amely egy – legtöbbször – oldalt fekvő tönkön ül. A gomba kalapja 1–3 cm vastag lehet, felszínét pedig sárgás, később vöröses (a vörösbarnától a vörösesfeketéig), sötétedő viaszréteg fedi. A gomba széle fehér, a hátoldalán fehéres, likacsos réteg helyezkedik el, minden egyes milliméteren 4–5 pórussal. A tulajdonképpeni tönk (gyakran csak tönk alakú alap) fényes, a vörösesbarnától a bíboron át, majdnem feketébe áthajló színekben pompázhat.

 

Életmódja

 

A pecsétviaszgomba falakó szaprofita  (elhalt növényen élő) vagy parazita gombafaj, mely mindenekelőtt lombfákon él. Tápnövényként elsősorban a tölgyet kedveli, emellett további lombhullató fajok, gyakrabban tűlevelűek (lucfenyő és erdeifenyő) is előfordulnak. A gomba előnyben részesíti a melegkedvelő tölgyeseket, elegyes tölgyeseket, ezen kívül a vörös tölgyeseket és a keményfás ligeterdőket. Ezen társulásokon kívül a pecsétviaszgomba megtalálható még sövényekben, parkokban és útszéleken, amennyiben ott a megfelelő tápnövény (tölgy vagy vörös tölgy) rendelkezésre áll. Az egyéves gomba fatörzseken, gyökereken található.

 

Elterjedése

 

A pecsétviaszgomba valószínűleg világszerte elterjedt, mégsem lehetünk ebben teljesen biztosak, mindenekelőtt a még ismeretlen rokonfajoktól való pontos elhatárolás bizonytalansága miatt. Az Északi flórabirodalomban elsősorban a mediterrán és a mérsékelt éghajlati övben elterjedt, Európában Dél–Skandináviáig lelhető fel. A pecsétviaszgomba Németországban az összes tájegységben elszórtan megtalálható. Magyarországon is gyakran fordul elő tölgyesekben. Tömeges megjelenése a fákon az erdő gyengültségére utal.

 

Európában

 

A pecsétviaszgomba a Ganoderma nemzetség egy komplex, szűk rokonságához tartozik, melyeket részben a táptalajválasztás különböztet meg egymástól és rendszertani besorolásuk nem egyértelmű. Európában ehhez a nemzetséghez a következő fajok tartoznak: óriás lakkostapló (Ganoderma resinaceum), sötét lakkostapló (Ganoderma carnosum) és a Ganoderma valesiacum (egy vörösfenyőkön előforduló faj az Alpokból és a Kárpátokból). Európán kívüli fajai a hemlokfenyőn növő Ganoderma tsugae, a Ganoderma oregonese, illetve a Kelet–Ázsiából származó Ganoderma sinense és a Ganoderma japonicum.

 

Termesztése

 

A vadon növő Ganoderma nagyon ritka és nehéz begyűjteni, ezért a gomba hatóanyag-tartalma általában nem optimális, hatása nehezen kiszámítható.

1970-ben a Kiotói Egyetem Élelmiszertudományi Kutatóintézetének technikusa, Dr. Yukio Naoi sikeresen alkalmazta a spóraszétválasztó termesztési módszert a Ganoderma termesztésére. A módszert 1975-ben vezették be Ázsiában, és mára széles körben elterjedt.

A pecsétviaszgombát természetközeli (rönkös) és intenzív (zsákos) módszerrel is lehet termeszteni, ugyanakkor a két módszer eltérő termésidőt eredményez. Egy élő rönköt nehezebben szőnek át a gombafonalak (hifák), hogy azokból micélium, majd termőtest képződhessen. Rönkös termesztés esetén a lombos keményfákat döntés után 15–20 napig fektetik, majd rövid rönkökre vágják, és a vágásfelületen oltják be. Az átszövetési idő 2–3 hónap. A rönköket a földbe süllyesztik. Az első termőtestek legkorábban a beoltást követő 6 hónap múlva jelennek meg. Az így beoltott rönkök 4–5 évig is teremnek. Zsákos termesztésnél enyhén (10–15%) dúsított keményfa-fűrészport használnak, 5%-os korpadúsítással, amelyet zacskókba töltenek. Az átszövetéshez 25–30 °C és kb. három hét szükséges. Az első gombakezdemények a 30–40. napon jelennek meg, a zacskók száját az 50. napon nyitják ki. A termőtestek fejlődéshez szobahőmérséklet, 100–200 lux fény, 90–95%-os relatív páratartalom és akár 60 nap szükséges. Ázsiában a fűrészport legalább 70% nedvességtartalmú 10–20% durva gabonakorpával, 1–2% kalcium-karbonáttal és gyakran 1% körüli szacharózzal dúsítják.

 

Jelentősége

 

A pecsétviaszgomba étkezési jelentősége nem kérdéses, azonban fakártevőként jelentéktelen. Kelet–Ázsiában gyógyszerként alkalmazzák. A gyógyászati alkalmazások célja az immunrendszer és a máj erősítése valamint az anyagcsere-folyamatok felgyorsítása. A Ganoderma lucidumot tartalmazó készítmények gyógyászati felhasználására szakirodalomban leírt bizonyítékok vannak a különböző panaszok és betegségek kezelésére[forrás?]; sok, feltételezhetően ezekért felelős kémiai összetevők ismeretlenek. Mint ahogyan minden gyógynövényben a biológiai anyag koncentrációja ingadozhat. Ehhez járulhat hozzá a más, közeli rokonságban élő fajokkal való keveredés, mely a G. lucidum hatékonyságát befolyásolhatja. A gombaspórákat is felhasználják.

A gyógyászatban erősítőszerként és gyógyszerként való gyakori felhasználásán alapszik az, hogy a pecsétviaszgombát kultúrnövényként is termesztik. A kínai elnevezés – Ling Zhi – „szellemnövényt” jelent, egyéb kínai nevei is használatban vannak: „a halhatatlanság gombája”, „tízezer éves gomba” és a „spirituális erő gyógynövénye”. Kínában úgy is tekintenek rá, mint a „gyógynövények királyára” és a hagyományos kínai orvoslásban gyógygombaként alkalmazzák. Ott a ginzenggel (Panax ginseng) egyenértékű. A gomba Kínában feltehetőleg már évezredek óta erősítőszerként használatos.

A pecsétviaszgombát számos legendában megemlítik és korábban talizmánként is szolgált. Az épületekben felakasztották, hogy megakadályozza a szerencsétlenséget. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Pecs%C3%A9tviaszgomba)

Kínában a pecsétviaszgombát (Ganoderma lucidum) már több ezer éve használják gyógyításra.

A kínaiak szerint a gomba mágikus erejének köszönhető, hogy a legkülönfélébb betegségek gyógyítására alkalmas. Ezért nevezték el a pecsétviaszgombát „ling zhi vagy ling chih” –nek, azaz halhatatlanság növényének vagy mágikus növénynek.

A Ganodermát értékes orvosságnak, az uralkodók gyógyszerének tekintették, ezért használata sokáig a császárok privilégiuma volt. Hittek abban, hogy a gomba fogyasztása elősegíti a fiatalság, az egészség és az életerő fenntartását és az élet meghosszabbításának egyik eszköze. Az első írásos emlékek Kína első császárának idejéből valók, majd egyre több Ganoderma gombára utaló hivatkozást találunk az egész kínai irodalomban és a kínai művészetben is.

A Ganoderma lucidum előfordulásának sajátosságaiból adódóan egészen a 20. század második feléig ez a gyógyszer inkább csak az uralkodócsalád és a tehetősebbek számára volt hozzáférhető (fejvesztés terhe mellett!).
Jelentős változást hozott ebben az, hogy sikerült kidolgozni a gomba termesztési technológiáját, s ezzel a széles néprétegek számára is elérhetővé vált. Ennek következményeként egyre több vizsgálatot végeztek a gomba „mágikus” gyógyhatására vonatkozóan, amelyet korszerű tudományos eszközökkel kívánták igazolni. Ma már a pecsétviaszgomba hatásait számos országban sokirányú tudományos vizsgálattal támasztották alá és a gomba komoly megbecsülést vívott ki magának.

A fitoterápiát régóta alkalmazzák, ami a növényi anyagokkal végzett gyógyítást jelenti. A mikoterápia szakkifejezést azonban Lelley (1999) használta először, amely a gombákból készített különféle szerekkel való gyógyítást jelenti. Bár a mikoterápia szakkifejezés új, a gombákkal történő gyógyítás lehetőségét már nagyon régen felfedezték a Távol-Keleten.

Kínában a gyógygombák alkalmazása évezredek óta a gyógykezelések közé tartozik. Több magasabb rendű gombát már régóta hatékony gyógyszerként tartanak számon.

Európában a gombák gyógyhatásának ismerete lassan feledésbe merült annak ellenére, hogy a népi gyógyászatban több gombát is sikeresen alkalmaztak a gyógyításban. Számos tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a gombák az ember életfolyamataihoz nélkülözhetetlen nyomelemeken kívül gyógyhatású vegyületeket is tartalmaznak.

Kínában és Japánban a gomba készítményeit gyógyszerként forgalmazzák, Kínában pedig az egészségbiztosítási rendszer gyógyszerspektrumának egyik fontos eleme. A kínai adatok szerint kiterjedten és kúraszerűen alkalmazzák az általánosan leromlott egészségi állapot, az immunrendszer működésének javítására, de kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében.

 

Hagyományosan a Ganoderma gomba egészét használták fel a gyógyhatás elérésére, amely a gombakalap és gombatest szövetei mellett a rendkívül nagyszámú spórát is magába foglalja. Az utóbbi évtized során jutottak arra a következtetésre, hogy a spóra még koncentráltabban tartalmazza a gyógyhatásért felelős kémiai vegyületeket. Ezért minél nagyobb a Ganoderma készítmény spóratartalma, annál nagyobb a gyógyhatása is.

 

A pecsétviaszgomba egyik legnagyobb értéke az immunrendszert erősítő hatásában rejlik, amely közvetve, vagy közvetlenül az egész szervezetre, annak egészségi állapotára hatással van. Ebből adódóan kiválóan felhasználható erőnléti állapot fenntartására, a betegségek megelőzésére.

A modern európai gyógyászatban az ilyen típusú, gyógyhatással rendelkező növényeket az „adaptogén” hatással rendelkező szerek csoportjába sorolják.

* „adaptogén” hatással rendelkező szerek: Ezen gyógynövényekben kimutatható vegyületek ugyanis bizonyíthatóan elősegítik, hogy szervezetünk megfelelően felkészüljön váratlan stressz hatások fogadására, azok kedvezőtlen hatásának kivédésére, enyhítésére. Ilyen stresszhatások lehetnek a hőmérséklet, fizikai sérülések, szervezet fizikai túlterhelése, toxikus anyagok, sugárzások, fertőzések, pszichológiai eredetű nyomás.

A pecsétviaszgomba rendszeres fogyasztása elősegíti, hogy a szervezet mielőbb alkalmazkodjon a fokozott terheléshez, s mielőbb visszanyerje kiegyensúlyozott állapotát. A Ganoderma hatóanyagai immunmodulátorként hatnak, jelentős mértékben javítják az immunrendszerünk működését, szabályozzák és aktiválják immunrendszerünket.

 

A tudományos vizsgálatok (kb. 2000 tanulmány) egyértelműen bizonyítják, hogy a Ganoderma tényleges értéke nem egy-egy konkrét betegség gyógyításában rejlik, hanem abban, hogy normalizálja a szervezet általános működését, erősíti az immunrendszert és ennek révén közvetetten hozzájárul a kóros állapotok javulásához, megszüntetéséhez.

 

A Ganoderma gyógyhatásai

 

A Ganoderma több mint 400 aktív hatóanyagot tartalmaz. A 4 legfontosabb összetevő: a poliszacharidok, amelyek erősítik az immunrendszert, nukleotidok (DNS+RNS), a terpenoidok adják a keserű ízét, az erek karbantartói, betegség detektorok, és a szerves germánium, amelyik növeli a vér oxigéntartalmát, fenntartja az anyagcsere folyamatokat és megakadályozza a szövetek rombolódását (erős antioxidáns).

(Csizmadia Beáta https://,%20EP0Xgubg&t=21s,%20https">, EP0Xgubg&t=21s, https://megafood.com/

 

A Ganoderma legfontosabb tulajdonságai:

 

vértisztító, salaktalanító, májvédő, veseműködés

serkentő, szíverősítő, vérnyomás szabályzó, általános

tonizáló, köhögéscsillapító, köptető, nyugtató,

vastagbéltisztító és rákellenes.

Dr. Shigeru Yuki által végzett klinikai kísérletek kimutatták, hogy a Ganoderma:

• csökkenti a vér koleszterin szintjét és zsírtartalmát

• csökkenti a vércukor szintet (átveszi az inzulin szerepét) és helyreállítja a hasnyálmirigy funkcióit;

• csökkenti a lipidek szintjét és stabilizálja a piros sejtek membránjait;

• a Ganoderma adenozinjai csökkentik és megakadályozzák a vérrögök képződését;

• javítja a kortex és a mirigyek mőködését, fenntartja az endokrin (belső elválasztású) rendszer egyensúlyállapotát;
• serkenti a szervezet természetes öngyógyító képességét, segíti a szervezetet egy erős immunrendszer kialakításában;
• megakadályozza a sejtrombolódást a szövetekben;
• megakadályozza a szenilitás kialakulását, fenntartva a fiatalsági állapotot;
• normalizálja a vérnyomást;

• megakadályozza a szervek degenerációját;

• megakadályozza az antigének által okozott allergiák megjelenését a hisztamin termelő sejtek gátlásával;

• megakadályozza és kezeli a rákot és meggátolja a sejtes áttéteket;

• normalizálja egészen a megakadályozásig a szöveti degenerálódást;

• megakadályozza a rákos betegek érdugulás (embólia) által okozott hirtelen meghalását;
•meggátolja a vérrögképződést (trombózis) és leválasztja a vérlemezke-sejteket az erek faláról;
* kiküszöböli a rákellenes gyógyszerek okozta mellékhatásokat, növeli ezen orvosságok jó hatásait;
• csökkentik a rák okozta fájdalmakat.

 

Összegzés

Bár a ganoderma lucidum nem gyógyszer és egyelőre nincsenek olyan szabályos, evidenciákon alapuló klinikai eredmények, melyek egyértelműen bizonyítanák a gomba tumor sejt pusztító tulajdonságát a rákos betegekben, azért in vitro és állatkísérletek egyértelműen kimutatták ezt a hatást, ezért lehet igen hasznos a ganoderma tartalmú étrend-kiegészítő készítmények fogyasztása daganatos betegségekben

(http://shelener.hu/ganoderma.html, https://megafood.com/)

 

 

Mért van szükség étrend kiegészítőkre?

Érdemes elgondolkozni a következő táblázaton:

Növényeink ásványi anyag- és vitamintartalmának csökkenése 1966-2005 között, Dr. Márai Géza (Gödöllői Szent István Egyetem) mérései alapján. 1966 = 100%  Hivatkozás: www.agrarszektor.hu


A DXN Ganoderma

 

Videó Dr- Lim-el:

 

 

 

 

DXN Facebook Share Megosztás Facebook-on